We moeten gaan luisteren

‘Wat kunnen we doen om het te veranderen dat slachtoffers gaan praten?’ Beau van Erven Dorens stelde deze vraag aan Iva Bicanic en Richard Korver die aanwezig waren als experts op een themamiddag over seksueel geweld in Amsterdam. Aanleiding? Het programma Geraldine en de meiden dat vanaf 11 oktober te zien is. Richard Korver antwoord: ‘Slachtoffers moeten het niet gaan vertellen, wij als maatschappij moeten gaan luisteren.’

Geraldine en de meiden

De aanleiding voor deze themamiddag is Geraldine en de meiden. Een tv-programma wat vanaf 11 oktober 2020 te zien is op RTL4 & Videoland. In dit programma worden 6 vrouwen anderhalf jaar lang gevolgd door Geraldine. De gemeenschappelijke factor? Alle vrouwen hebben te maken gehad met seksueel geweld. Ze worden gevolgd tijdens een reis in Kroatië en vervolgens nog in therapie.

Tijdens deze middag in hartje Amsterdam waren deze vrouwen aanwezig. We kregen korte fragmenten uit het programma, en naast Iva Bicanic en Richard Korver waren er meer experts. Zo was Attje Kuiken, Saskia Noort, Sjef Berendsen en Renald Majoor ook te gast. Allemaal hadden ze een raakvlak met seksueel geweld. Uit professioneel vlak of als ervaringsdeskundige. Beau van Erven Dorens en Geraldine Kempers stelde ze vragen over de impact van seksueel geweld. Maar nog meer over wat we kunnen doen.

We leven namelijk in een tijd waarin we snel een nieuwe beweging kunnen creëren, dingen kunnen veranderen. Social media kunnen we gebruiken om een taboe te doorbreken en hier hoeven we geen jaren overheen te laten gaan. Iedere expert kreeg dezelfde vraag: ‘Wat kunnen we doen?’

Ik ben niet alleen

Hoe ik op deze middag terecht kwam? Anderhalf jaar geleden kreeg ik contact met Nina die werkzaam is bij de Kale Jakhals, het productiehuis wat Geraldine en de meiden heeft gemaakt. In haar onderzoeksfase had ik een gesprek met haar over mijn verhaal. Aangezien mijn verhaal toen ook al online en in de media kwam hadden we ook gesprekken wat dit voor de deelnemers kon gaan betekenen. Wat ik tegenkwam en waar ik zelf tegenaan gelopen was.

Ook ik heb de vraag gekregen om deel te nemen aan het programma. Maar ik wil(de) niet in therapie terwijl heel Nederland mee kon kijken. Het was voor mij een stap te dichtbij. Maar ik wilde wel helpen en zo deed ik wat ik kon. Juist dit programma kan iets gaan betekenen in Nederland.

Toen ik stukjes hoorde over de verhalen van de andere vrouwen kreeg ik een brok in mijn keel. Dit kwam dichtbij en raakte mij diep. Ook voor mij was dit een bevestiging dat ik niet alleen ben. De cijfers zijn schrikbarend hoor (1 op de 5 vrouwen en 1 op de 16 mannen), maar gezichten zien, verhalen horen. Dat geeft je echt het gevoel dat je niet alleen bent. Net zoals dat ik hoorde dat iedereen nog in therapie is. Je hebt dit namelijk niet zomaar verwerkt. En dat betekende dat ik het zo gek niet deed. Net zo goed als iedereen.

Laten we gaan luisteren

Maar terugkomend op de vraag die iedereen gesteld werd. Wat kunnen we doen? Richard Korver gaf het meest pakkende antwoord. Als we willen dat slachtoffers hun verhaal gaan vertellen, moeten wij als maatschappij veranderen. Nog te vaak krijgen slachtoffers van seksueel geweld te maken met victim blaming, iets wat schadelijk is en verwerking in de weg staat. ‘Het gaat er niet om dat slachtoffers gaan vertellen. Wij als maatschappij moeten leren luisteren.’ Zonder oordeel, zonder mening. ‘Dankjewel dat je dit met mij wilde delen. Dat is alles wat je hoeft te zegt,’ vulde Iva Bicanic aan. Ik denk dat dit het precies is.

Wil jij jouw verhaal vertellen. Weet dat jij altijd hier je verhaal kan vertellen.

Geschreven door Lindsay

Lindsay is het gezicht van dit platform. In 2016 werd zij in haar eigen huis verkracht tijdens een date. Twee maanden hield ze haar mond, nu verteld ze haar verhaal hier en in diverse media. 'Ik wil het taboe doorbreken, zodat survivors van seksueel geweld meer de kans krijgen om te praten over het verschrikkelijke wat hen is gebeurd.'