Het Schadefonds, wat is dat?
Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is lang nog niet zo bekend onder survivors van seksueel geweld. Wat is het eigenlijk? En waarom kun je daar als survivor van seksueel geweld gebruik van maken? Ik leg het je in deze blog uit.
Wat is het Schadefonds?
Het Schadefonds Geweldsmisdrijven schrijft haar doelstelling op haar website als volgt. ‘Wij zijn er voor slachtoffers van geweldsmisdrijven, die hierdoor ernstig lichamelijk en/of psychisch letsel hebben of hadden.’ Het Schadefonds is opricht op erkenning te geven aan slachtoffers die te maken hebben gehad met geweldsmisdrijven en hier letsel aan hebben overgehouden. Als een stuk erkenning. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven wordt vergoed vanuit de overheid.
Dus ook voor mensen die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Hoe je het went of keert, ook dan heb je te maken met een geweldsmisdrijf.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Je kunt zelf een aanvraag indienen bij het Schadefonds. Dit gebeurd aan de hand van een vragenlijst. Ook willen ze vanuit jou, als aanvragen een verhaal van wat er is gebeurd. Daarna wordt er gevraagd naar de zogenoemde ‘bewijsstukken’. Dit kan een aangifte zijn of een verslag van een erkende therapeut. Hierin doen ze niet naar waarheidsvinding. Ze hebben objectie informatie nodig dat wat jou is overkomen is gebeurd.
Na het invullen van alle gegevens volgt is het een kwestie van wachten. Het Schadefonds heeft een halfjaar de tijd om de aanvraag te beoordelen. Hierin kunnen ze bellen, omdat ze aanvullende vragen hebben. Na een halfjaar krijg je te horen of jouw aanvraag is goedgekeurd en je hierom een gelduitkering krijgt.
Dat klinkt ingewikkeld
Zo’n proces kan veel van je vragen. Het opschrijven van je verhaal, het opvragen van alle stukken bij therapeuten en politie. Hierom bied ik survivors van seksueel geweld begeleiding in dit proces. Als je dat wilt ben ik ook jouw contactpersoon. Indien ze dan aanvullende vragen hebben, kan het Schadefonds contact met mij opnemen. En als je nu denkt, dat klinkt fijn, maar wat kost dat? Het antwoord is heel simpel. Zolang er geen uitkering is geweest, hoef je mij niks te betalen. Als er een uitkering wordt toegekend, vraag ik 10% van je uitkering. Dit zodat ik nog meer mensen kan helpen bij het doen van hun aanvraag. Wil je deze stap zetten of meer weten? Je kunt altijd een gesprek inplannen of op andere manieren contact opnemen.