We wachten al zo lang op de sekswet

We wachten al zo lang op de sekswet

Het zal je niet ontgaan zijn. Het kabinet is gevallen. Met de verkiezingen in het zicht misschien niet zo heel erg. Maar in de tussentijd ligt er veel werk stil. Een van de dingen die stil ligt is de aanpassingen in de wetgeving omtrent het strafbaar stellen van seksueel geweld. Kortom de sekswet

Wat betekent een gevallen kabinet?

Een gevallen kabinet heeft niet meer automatisch een meerderheid in de Tweede Kamer. En dit betekent dat ze voor bepaalde zaken dus voldoende steun moeten krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar het invoeren van de avondklok. De partijen uit de Tweede Kamer konden hier bepaalde eisen aan stellen. En zo geschiedde.

Alleen wat betekent dat nu voor de aanpassing van een wet die er al lang had moeten zijn. Ik vroeg het aan Nienke Schuitemaker, die onder andere het boek ‘Waarom je niet zou moeten stemmen wat je ouders op stemmen‘ schreef, hoe dat nu werkt. Ze legde uit dat officieel gezien het kabinet zich nog overal mee bezig mag houden. Er is alleen een soort van afspraak waarin ze zich beperken tot spoedeisende dingen (hallo corona) of zaken waarover geen politieke controverse is.

Laat het wijzigen van de ‘sekswet’ nou niet voor gelden als spoedeisend of iets wat vrij simpel ligt. Kortom we zullen nog langer moeten wachten. Als de verkiezingen zijn geweest zal een (waarschijnlijk) een nieuwe minister zich over de materie moeten gaan buigen. Veel documenten moeten gaan lezen, gesprekken moeten houden en hier een mening over vorm.

Verdrag van Istanbul

En dat is nu precies waar mijn probleem ligt. We ondertekende in 2011, tien jaar geleden het Verdrag van Istanbul. In dit verdrag hebben landen uit de Europese Unie met elkaar afgesproken dat er wederzijdse toestemming moet zijn voor seksueel geweld. Dit artikel kun je lezen in artikel 36 via deze link. Dat is waarom de wet in Zweden en Spanje al is aangepast. In Nederland lopen we alleen nog achter.

Nu is achterlopen in sommige gevallen niet heel erg, maar in een kwestie van deze wel. In de tussentijd krijgen namelijk mensen te maken met seksueel geweld die niet beschermd worden door de huidige wetgeving. Hoe langer de Nederlandse regering hier mee wacht, hoe meer mensen hiervan de dupe zijn.

Dus wil jij je uitspreken over het belang van deze wet? Teken dan bijvoorbeeld de petitie van Rutgers. Zodat we Den Haag kunnen laten weten dat de samenleving dit een belangrijk onderwerp vind.

In dit artikel is gebruikt gemaakt van affiliatiemarketing. De betekent dat wanneer je een van de links gebruikt en een aankoop dit ik een klein percentage van de opbrengst krijg.

Geschreven door Lindsay

Lindsay is het gezicht van dit platform. In 2016 werd zij in haar eigen huis verkracht tijdens een date. Twee maanden hield ze haar mond, nu verteld ze haar verhaal hier en in diverse media. 'Ik wil het taboe doorbreken, zodat survivors van seksueel geweld meer de kans krijgen om te praten over het verschrikkelijke wat hen is gebeurd.'