Waar hebben we het eigenlijk over?

Praten over seksueel geweld. We kunnen wel stellen dat dit niet het favoriete onderwerp is in onze maatschappij. Hoewel door de #metoo er wel steeds meer verhalen naar voren komen, hebben we het er liever niet over. Helemaal om wat we zien in de media. Grote verhalen over Jeffrey Epstein of dichterbij huis Nederlandse regisseur Job Gosschalk halen de media. Maar hoe zit dat met de ‘kleine’ verhalen. En waar hebben we het eigenlijk over als we het over verkrachting hebben? Sohaila Abdulali schreef hier een boek over.

Weer licht binnenlaten

Sohaila Abdulali werd als tiener door een groep jongens verkracht. In India. De verontwaardiging over hoe er over het onderwerp gedaan werd was groot. Hierom schreef ze destijds ook een artikel in een vrouwenblad. Dertig jaar later, Sohaila Abdulali woonde inmiddels in Amerika, verscheen het artikel opnieuw en ging wereldwijd viraal. Maar in al die jaren was er niet veel veranderd. Sohaila Abdulali ontwikkelde zich als professional in dit onderwerp. ‘Verkrachting trekt niet alleen het licht weg uit het leven van de slachtoffers, maar ook uit elk zinnig gesprek over dit thema. Ik wil weer wat licht binnenlaten.‘ Zij hoopt met het boek mensen de ruimte te geven om met elkaar in gesprek te gaan.

Tijdens een lezing in Amsterdam gingen we uitgebreid op dit onderwerp in. Sohaila Abdulali was zelf ook aanwezig. Ik kan mij deze avond nog goed herinneringen. Het was nog geen maand nadat ik mijn verhaal bij Pauw aan tafel deed. Ik vond het indrukwekkend om met zoveel mensen over dit onderwerp te praten. Om haar verhaal persoonlijk te horen, nadat ik ook haar boek gelezen had. Seksueel geweld is niet een probleem wat in Nederland is. Het taboe is wereldwijd. Dit soort avonden laten zien waarom het zo belangrijk is dat we er over praten.

Review

Uit elk boek of documentaire haal ik dezelfde boodschap. Ik ben niet alleen. Hoe verschillend alle verhalen ook zijn, hoe anders de situaties ook zijn waarin seksueel geweld plaatsvindt. Er is een gelijke deler. Ieder van ons kwam in de situatie terecht waarin er misbruik van hen werd gemaakt. Als man, als vrouw, als mens. Nimmer was het goed en te vaak werden deze verhalen niet gehoord.

Sohaila Abdulali laat in haar boek zien hoe lastig het is om een onderwerp als seksueel geweld te bespreken. Hoe cultuur een invloed hier op kan hebben. Zo is verkrachting binnen een huwelijk in een aantal landen geen strafbaar feit. Of laten we het nog verder zoeken. Er zijn ook culturen waarin de vrouw gestenigd wordt, omdat zij slachtoffer werd van seksueel geweld en haar vrouwelijkheid weggaf. Het boek is juist om deze bizare waarheden naar voren te brengen. Ergens is het namelijk ook bizar dat verkrachting in Nederland alleen maar strafbaar is als er sprake is van dwang. Maar Sohaila Abdulali geeft met haar boek ‘Waar we over praten als we over verkrachting praten‘ de ruimte om te praten over dit onderwerp. Dat we erover moeten praten, dat mag inmiddels wel vaststaan.

In dit artikel is gebruikt gemaakt van affiliatiemarketing. De betekent dat wanneer je een van de links gebruikt ik hier een kleine vergoeding voor krijg.

Geschreven door Lindsay

Lindsay is het gezicht van dit platform. In 2016 werd zij in haar eigen huis verkracht tijdens een date. Twee maanden hield ze haar mond, nu verteld ze haar verhaal hier en in diverse media. 'Ik wil het taboe doorbreken, zodat survivors van seksueel geweld meer de kans krijgen om te praten over het verschrikkelijke wat hen is gebeurd.'