Het meest besproken misbruikverhaal

Tenminste een van de als je het mij vraagt. Netflix maakte een documentaire-serie over Harvey Epstein. Wat gebeurde er nu precies en hoe kon hij zolang doorgaan?

Complottheorie

Bij het schrijven van deze blog leeft Harvey Epstein niet meer. Althans, dat is wat we denken. Diverse complottheorieën beweren dit in scene is gezet en hij ergens ondergedoken zit. Wat ik hiervan denk? Ik heb geen idee, ik denk dat we ons hoofd niet gek moeten laten maken. Maar mocht er over een paar jaar zo’n nieuwsbericht opduiken, ben ik niet verbaasd.

Manipulatie in de grootste zin van het woord

Maar terug naar de documentaire-serie. Zelf was ik best onder de indruk hiervan. Het was een kijkje in een wereld waar we iets van wisten, maar hoe bizar het daadwerkelijk was. Onbeschrijfelijk.

Het gaat namelijk veel verder dan een man die minderjarige vrouwen misbruikt. Het gaan om manipulatie op een bizar grote schaal. Waar niet alleen de vrouwen die er mee te maken kregen gevangen zaten. Ook de rich en famous die zich hier schuldig aan maakte.

De wijze waarop vrouwen onder druk gezet werden om hier anderen bij te betrekken en een soort van requitment te doen is bizar. Kort door de bocht, om zelf niet misbruikt/verkracht te worden, moesten ze ervoor zorgen dat er andere vrouwen in deze wereld kwamen. Once you get it, you never come out.

Het beeld van

Toch was er ook iets, naast al het bizarre wat ik zag, wat ik lastig vond. Het beeld dat is neergezet van de survivors. Meer dan een was het iemand met een moeilijk thuissituatie, pleegzorg of andere problemen. En dat wringt mij ergens. Misschien is het de angst dat mensen gaan denken dat je alleen dan een grote kans hebt om uitgebuit of verkracht te worden. Dat is namelijk niet de realiteit. Het kan iedere vrouw overkomen. Ook als je een fijn thuis hebt gehad. En dat steekt mij. Maar dat is dan wel meer mijn persoonlijke mening. Het kan natuurlijk zo zijn dat Epstein de vrouwen hier op selecteerde. Hoe gruwelijk ook.

Ik hoop in elk geval dat als je dit gaat kijken, je beseft dat seksueel geweld dichterbij kan gebeuren dan je denkt. Hoe gruwelijk dat ook klinkt.

Geschreven door Lindsay

Lindsay is het gezicht van dit platform. In 2016 werd zij in haar eigen huis verkracht tijdens een date. Twee maanden hield ze haar mond, nu verteld ze haar verhaal hier en in diverse media. 'Ik wil het taboe doorbreken, zodat survivors van seksueel geweld meer de kans krijgen om te praten over het verschrikkelijke wat hen is gebeurd.'