Wat doe je als je te maken hebt gehad met seksueel geweld? Als je dit vertelt, kom je in een hele nieuwe wereld terecht. Wel of geen aangifte doen, hulp om het trauma te verwerken. En wat nog te weinig survivors en hulpverleners weten is dat je een aanvraag kan doen voor smartengeld bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Dit smartengeld is om survivors erkenning te geven van de traumatische gebeurtenis die zij hebben moeten meemaken. Een soort van schadevergoeding, omdat je emotioneel behoorlijk wat te verduren hebt gehad.
De naam Schadefonds Geweldsmisdrijven is misschien een beetje raar wanneer je het hebt over seksueel geweld. Maar wel degelijk valt dit er ook onder. Het Schadefonds is er juist voor mensen voor wie er, om wat voor reden dan ook, geen rechtsvervolging heeft plaats gevonden. Het is een manier om dat de overheid tegen jou kan zeggen, dat het trauma wat jij hebt mee moeten maken voor de samenleving niet acceptabel is.
Er zijn verschillende manieren om een aanvraag te doen op dit zogenoemde smartengeld te krijgen. Ik hoor vaak dat survivors het en hoop gedoe vinden. Waar moet je beginnen wat heb je nodig. Zelf deed ik in 2019 een aanvraag, die werd toegekend. Ook wil ik jou help bij het doen van jouw aanvraag. Hoelang het geleden is maakt hiervoor niet uit.
Doordat veel survivors niet weten hoe te beginnen, er tegenop zien of graag iemand hebben die et hen meekijkt bied ik jou aan om je te helpen tijdens dit hele proces. Stap voor stap kijken we welke informatie we moeten verzamelen voor de aanvraag en hoe we dit gaan doen. Belangrijkste hierin: we doen het op jouw tempo.
– Eerst maken we kennis, is er ruimte om je verhaal te delen en al je vragen te stellen.
– We maken samen een plan en starten op het moment dat jij dat wilt.
– In dit plan kijken we welke instanties we kunnen benaderen voor een ‘objectieve’ getuigenis. Denk aan een bewijs van aangifte of een verslag van de psycholoog of huisarts.
– Ook schrijven we samen jouw verhaal op die we nodig hebben voor het indien van de aanvraag.
– Als alles verzameld is gaan we gezamenlijk de aanvraag indienen. Dit doen we stap voor stap en we kunne hier alle tijd voor nemen die ervoor nodig is.
– Het Schadefonds kan contact opnemen als ze aanvullende vragen hebben. Als je liever niet zelf benaderd wordt, kun je mij machtigen en nemen ze met mij contact op.
– Binnen 6 maanden ontvang je bericht met de beslissen van het Schadefonds. Is deze negatief kunnen we bezwaar maken.
– Is de beslissing positief ontvang je van mij een factuur van 10% van het bedrag dat je ontvangt. Dit een kleine vergoeding, zodat ik niet jou, maar ook anderen kan helpen. Je hoeft niks te betalen zolang er geen beslissing genomen is! Wil je liever gratis hulp? Dan kun je contact opnemen met Slachtofferhulp.
De begeleiding tijdens dit traject werkt op basis van no cure, no pay. Zolang jouw aanvraag dus niet goedgekeurd is, zitten hier geen kosten aan verbonden. Wanneer je aanvraag wordt toegekend vraag ik een bijdrage van 10%. Dit voor de gemaakte uren/onkosten en zodat ik ook anderen kan helpen.
Wordt je aanvraag definitief afgewezen, betaal je dus niks.
Dat is een goeie vraag. Laat ik voorop stellen dat Slachtofferhulp je gratis kan helpen. Echter zie ik toch veel mensen die het niet durven, want vreemde mensen aan wie jij je verhaal moet vertellen. Plus dat je met mij een ervaringsdeskundige als supporter heb. Ook met betrekking tot het doen van de aanvraag en het wachten.
Als je dat liever niet wilt, kun je mij machtigen voor de aanvraag en als contactpersoon opgeven. Als er dan aanvullende vragen zijn, zullen ze eerst contact met mij opnemen. Mocht het nodig zijn bespreek ik dit met jou op een rustig moment.
Wat er is gebeurd is niet oké. Dat staat voorop. Het doen van een aanvraag kan het gevoel van erkenning geven. Dat de overheid tegen zegt dat wat er is gebeurd, niet oké is.
Daarnaast kan ik mij voorstellen dat je veel kosten hebt gemaakt. Denk aan therapie, vrije dagen moeten opnemen doordat je niet kon werken. Noem het maar op. Voor mij voelde het alsof dat weer een beetje rechtgetrokken was.
Nee. Heel simpel. Ze zullen nooit bij de dader nagaan hoe of wat.
Plan een kopje koffie in zodat we samen kunnen kijken.